132-vuotiaan Porvari- ja Kauppakoulun peruskorjaus Raahessa

Kaksikerroksinen, keltaiseksi rapattu 1800-luvun rensessanssirakennus edestä. Etualalla pensaita ja päällystetty ajopiha. Taustalla näkyy matala koulurakennus.

Raahen Merikadulla sijaitsevan 132-vuotiaan Porvari- ja Kauppakoulun päärakennuksen peruskorjaus käynnistyi kesällä 2023. Taustaselvitykset ja toimenpiteiden suunnittelu aloitetiin keväällä 2022, ja tämän jälkeen työ on edennyt Museoviraston ohjauksessa.

Ensimmäisessä vaiheessa on tutkittu rakennuksen puisia välipohjia ja vesikaton kannatinrakenteita. Vaurioituneet osat uusitaan alkuperäistä vastaavalla materiaalilla. Talotekniikan osalta päähuomio on painovoimaisen ilmanvaihdon ja lämmityksen parantamisessa. Viimeisessä vaiheessa uusitaan rakennuksen pintoja.

Kauppiasveljesten Baltzar ja Johan Fellmanin lahjoituksen turvin toteutettu Raahen Porvari- ja Kauppakoulu on kaksikerroksinen uusrenessanssityylinen rakennus, jonka on suunnitellut aikakautensa tunnetuimpiin arkkitehteihin lukeutunut Odert Sebastian Gripenberg vuonna 1889. Rakennuksen historia on monivaiheinen, sillä oppilaitoksen lisäksi rakennus on toiminut myös sotilas- ja vankileirikäytössä.

Rakennuksen peruskorjauksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 alussa. Rakennus on suojeltu ja se toimii jatkossakin oppilaitoksen päärakennuksena