RAAHEN PORVARI- JA KAUPPAKOULU

Korjaussuunnittelu

  • Raahe 2022-
  • Rakennuksen suojelumerkintä: sr-1
  • Laajuustiedot: 1141 kem2
  • Tilaaja: Raahen porvari- ja kauppakoulu

Raahen porvari- ja kauppakoulun opetustiloina toimivan A-rakennuksen korjaushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu. Rakennustekniset työt sisältävät muun muassa seinä- ja kattopintojen huoltomaalauksia, lattiapinnoitteiden korjaamista ja uusimista, ikkunoiden ja väliovien sekä ylä- ja välipohjien korjaustöitä. LVIA-tekniset työt käsittävät muun muassa ilmanvaihtojärjestelmän tehostamisen, lämmityslinjaston ja -pattereiden sekä valaistuksen uusimisen.

Kohde sijaitsee Merikadun, Kauppakoulunkadun ja Mäkikadun rajaamassa opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueessa Raahen kaupungin 11. kaupunginosassa. A-rakennus sijoittuu puistomaisen etu- ja sivupihan ympäröimänä keskelle korttelia.

Idea Raahen Porvari- ja Kauppakoulun perustamisesta syntyi tunnettujen kauppiasveljesten Baltzar ja Johan Fellmanin yhteisten keskustelujen pohjalta. Kaksikerroksisen koulurakennuksen piirustukset hyväksyttiin vuonna 1889 ja rakennuksen urakoitsijaksi nimettiin viipurilainen rakennusmestari Gustaf Wiklund. Uusi koulurakennus, nykyisin A-rakennuksena tunnettu koulun vanhin osa, vihittiin vuonna 1891 käyttöön. Kaikki neljä luokkahuonetta sijoitettiin yläkertaan yhdessä johtajan kanslian, opettajainhuoneen ja juhla-/voimistelusalin kanssa. Alakertaan sijoitettiin laboratoriot, kirjasto- ja lukusali, tyttöoppilasten huone sekä vahtimestarin asunto. Koulurakennus on toiminut myös kasarmikäytössä ja vankileirinä vuonna 1919 sekä puolustusvoimien käytössä vuosina 1939–1944.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulua on myöhemmin laajennettu usean rakennuksen kokonaisuudeksi. Kohde kattaa nykyisin A-rakennukseen vuonna 1960 liitetyn B-rakennuksen, erillisen vuonna 1974 toteutetun C-rakennuksen ja 1800-luvun lopulla valmistuneen Puukanslian. A-rakennus ja Puukanslia ovat suojeltu voimassa olevassa kaavassa sr-1 merkinnällä.