Pikisaaren vanha Konttoorirakennus korjauksessa

Suojellun rakennuksen asuinhuoneiston korjaus- ja muutostyö. Korjaustyössä toteutetaan palauttava laajennus, pihan ja sisäpuolen muutostöitä. Paritalon puoleiset rakenteet korjataan.

Taustaa.

Oulun Pikisaarella oli laivanrakennustoimintaa 1600-luvulla, ja 1700-luvun puolivälistä lähtien siellä toimi pikiruukki. Pikisaaressa toimi Pohjois-Suomen ensimmäinen konepaja, viinanpolttimo 1840-1890-luvuilla sekä villatehdas.

Pikisaarentie 3 rakennettiin 1880-luvulla Oulun Konepaja Oy:n (Uleåborgs Mekaniska Werkstads Aktiebolag) konttorirakennukseksi. Uusrenesanssityyliä edustava rakennus on hirsirunkoinen ja siinä on kaksi kerrosta sekä kellaritiloja. Rakennuksen torni on Pikisaaren rakennuksille tunnusomainen maamerkki. Nikkarityyliset koristeet on lisätty rakennukseen todennäköisesti vuosisadan vaihteessa. Rakennuksen luoteispäähän tehdyt ja sittemmin puretut rankorakenteiset porrashuoneet olivat tätä myöhemmältä ajalta.

Konepajan perusti Kurimon ja Ämmän ruukkien omistaja englantilainen Herbert Barry vuonna 1873. Alun vaikeuksien konepajan toiminta vakiintui ja siirtyi 1880-luvulla uuden omistajan toimesta Pikisaareen. Konepaja valmisti aluksi valurautaisia ja taottuja käyttöesineitä. Merkittävimmäksi muodostuivat kuitenkin konepajan valmistamat laivat ja sahakoneistot. Oulun Konepaja Oy myytiin 1950–luvulla Raahe Oy:lle ja sen toiminta Pikisaaressa loppui 1970–luvulla. Konttorirakennus palveli tämän jälkeen usean perheen asuinrakennuksena ja nykyään kahden asuinhuoneiston paritalona.

Lisää uutisia

Maikkulan koulujen peruskorjaus loppusuoralle

132-vuotiaan Porvari- ja Kauppakoulun peruskorjaus Raahessa

Pekurin Pation ravintolamaailma

Uutta inspiroivaa toimitilaa Kauppakortteli Pekuriin